Moldova de pe malul Drept al Nistrului salvează vânzările companiilor din regiunea Transnistreană

Companiile din Stânga Nistrului nu au reușit nici până în prezent să recupereze căderea vânzărilor de după criza din 2009.

Dacă până în 2009 Moldova de pe malul drept al Nistrului asigura 6-8% din vânzările companiilor din regiunea Transnistreană, atunci după 2009 cota noastră oscilează între 30-40%.

În anul 2018 companiile din Transnistria au înregistrat o ușoară creștere a vânzărilor din afara regiuni, dar această creștere a fost de scurtă durată. Deja în 2019, vânzările Transnistriei în afara regiunii au înregistrat o scădere de 5% sau 30 milioane USD.

Vânzările companiilor din Transnistria au scăzut către majoritatea destinațiilor, iar Moldova de pe malul drept a salvat economia regiunii de prăbușirea completă, prin creșterea procurărilor de bunuri din regiune. Astfel în 2 ani vânzările spre malul drept al Nistrului au crescut cu 56% sau 89 milioane de USD, dintre care 40,5 milioane în 2019.

Crizele precedente au arătat că capacitatea de export a companiilor Transnistrene în asemenea perioade scade și unicul colac de salvare sunt vânzările spre malul drept.

În anul 2020 fără intrări de valută de pe malul drept, va deveni și mai dificil menținerea artificială a cursului rublei transnistrene.

Cel mai probabil v-om urmări același scenariu de după 2009, când rubla transnistreană a fost menținută artificial timp de 6 ani, apoi s-a recurs la deprecierea ei bruscă din 2017-2018. Unica diferență că perioada de menținere artificială de data aceasta va fi mult mai scurtă.

200422_Comert_Transnistria

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile cerute sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s