Săptămâna curentă Leul Moldovenesc a cedat față de majoritatea valutelor din IVM-10 și a ajuns la nivelul începutului lui 2020

Pentru o înțelegere mai bună a fenomenelor de pe piața valutară expertul IDIS Viitorul, Veaceslav Ioniță a elaborat Indicele Valutar Moldova -10 (IVM-10), care este format dintr-un coș de 10 valute ale principalelor parteneri comerciali și economici ai Moldovei.

Săptămânal experții IDIS Viitorul vor publica evoluția pieței valutare sub trei aspecte: 1) evoluția Leului Moldovenesc față de IVM-10, 2) evoluția Leului Moldovenesc față de fiecare valută luată în parte, 3) Evoluția valutelor față de Dolarul American.

Săptămâna curentă IVM-10 a înregistrat cea mai mare cădere din acest an și a ajuns la nivelul începutului anului 2020

Poziția puternică a Leului Moldovenesc din ultimele trei săptămâni, pe fundalul deprecierii valutelor principalelor parteneri comerciali a Moldovei a dus la acea că IVM-10 timp de trei săptămâni s-a apreciat continuu.

200403_IVM-10_03-01

Săptămâna curentă (30 martie – 5 aprilie 2020) majoritatea valutelor din IVM-10 au recuperat parțial din căderea lor, în timp ce Leul Moldovenesc a continuat deprecierea.

Drept consecință, IVM-10 în această săptămână a înregistrat cea mai mare cădere din acest an (-2,21%) și a atins nivelul începutului anului 2020.

Altfel spus Leul Moldovenesc în prezent are aceeași valoare față de coșul valutar IVM-10 ca la începutul anului 2020.

În timp ce alte valute au avut fluctuații mult mai pronunțate, Leul Moldovenesc a urmat tendința generală, dar într-un ritm și amplitudă mult mai lină.

Săptămâna curentă Leul Moldovenesc s-a depreciat față de majoritatea valutelor din IVM-10 și a ajuns la nivelul începutului anului 2020

Toate valutele din IVM-10 ale principalelor parteneri comerciali ai Moldovei s-au depreciat puternic în ultimele trei săptămâni, iar Leul Moldovenesc urmează parcursul lor, dar cu o întârziere de circa două săptămâni.

Săptămâna curentă (30 martie -5 aprilie 2020) Leul Moldovenesc a înregistrat cele mai mari deprecieri față de Zlotul Polonez (-3,04%), Coroana Cehă (-2,94%) și Leul Românesc (-2,85%).

200403_IVM-10_03-02

Leul Moldovenesc a înregistrat deprecieri față de nouă valute din IVM-10 și s-a apreciat nesemnificativ doar față de Lira Turcească (+0,07%).

De la începutul anului Leul Moldovenesc rămâne a fi depreciat față de patru valute din IVM-10, cele mai mari deprecieri fiind înregistrate față de Dolarul American (-6,41%), Yuanul Chinezesc (-4,59%) și Euro (-4,25%).

Totodată Leul Moldovenesc, comparativ cu începutul anului 2020 are poziții mult mai puternice față de șase valute din IVM-10. Cele mai mari aprecieri Leul Moldovenesc le-a înregistrat față de Rubla Rusească (+16,23%), Rubla Belarusă (+13,49) și Hrivna Ucraineană (+8,65%).

Săptămâna curentă majoritatea valutelor din IVM-10 și-au recuperat pozițiile față de Dolarul American, mai puțin Leul Moldovenesc și Lira Turcească

După o depreciere puternică din ultimele săptămâni față de Dolarul American, săptămâna curentă (30 martie – 5 aprilie 2020) majoritatea valutelor din IVM-10 și-au recuperat pozițiile față de USD.

Însă absolut toate valutele au o poziție mai slabă față de Dolarul American comparativ cu începutul anului 2020.

Săptămâna curentă cel mai puternic s-a apreciat față de Dolarul American, Zlotul Polonez (+1,4%), Coroana Cehă (+1,3%) și Leul Românesc (+1,22%).

Cele mai mari deprecieri față de Dolarul American au fost înregistrate de Lira Turcească (-1,67%), Leul Moldovenesc (-1,59%) și Yuanul Chinezesc (-0,13%).

200403_IVM-10_03-03

Rubla Rusească, Rubla Belarusă și Hrivna Ucraineană, au reușit săptămâna curentă să stopeze deprecierea față de Dolarul American și au înregistrat chiar mici progrese, totuși ele rămân cele mai depreciate valute față de USD de la începutul anului. Rubla Rusească (-27,02%) urmată de Rubla Belarusă (-23,00%).

Leul Moldovenesc cu o depreciere de (-6,41%) de la începutul anului față de Dolarul American, ocupă locul patru după Yuanul Chinezesc (-1,74%), Euro (-2,07%) și Leul Românesc (-3,11%).

Evoluția Leului Moldovenesc comparativ cu alte valute, arată clar strategia de intervenție a BNM: deprecierea lentă și controlată a Leului, fără a permite mișcări bruște. Astfel în timp ce alte valute regionale au un comportament mult mai pronunțat de depreciere/apreciere față de Dolarul American, Leul Moldovenesc are un parcurs mult mai lin, cea reduce din stresul populației și a agenților economici.

Datorită faptului că leul urmează cu o întârziere de 2-3 săptămâni parcursul firesc al lucrurilor, determinat de contextul economic internațional și comportamentul valutelor principalelor parteneri economici, este mai ușor de prognozat comportamentul lui. Iar BNM în felul acesta știe mai exact cum trebuie să acționeze.

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile cerute sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s