Dacă ”înălbim” exporturile spre Federația Rusă, atunci ele ar crește de două ori

Volumul real al exporturilor moldovenești în Federația Rusă sunt aproximativ de 2 ori mai mari decât cele oficial declarate.

Dacă ne uităm la statistica oficială a Republicii Moldova, atunci noi în ultimii 3 ani am exportat în Federația Rusă bunuri în valoare de 725 mil USD. Însă dacă apelăm la datele oficiale ale Federației Ruse, atunci ei au importat de la noi bunuri în valoare de 1.085 mil USD.

Deci volumul exporturilor Moldovenești în Federația Rusă, doar prin contrapunerea datelor oficiale este cu 50% mai mare decât cel oficial declarat. Iar în realitate el este și mai mare.

De fapt asistăm la un comerț ”neobservat” cu Federația Rusă de sute de milioane USD anual.

Pentru a ilustra mai bine acest fenomen am luat exporturile la principalele produse Moldovenești în Federația Rusă din anul 2018. Astfel noi am exportat mere în volum de 46,8 milioane USD, iar Rusia a importat de la noi de 106,7 mil. USD. Cireșe și alte sâmburoase noi am exportat de 15,6 mil. USD, iar Rusia a importat de 43,8 mil. USD. Struguri am exportat de 9,5 mil. USD, iar Rusia a importat de 34,9 mil. USD. Astfel doar pe aceste 3 poziții tarifare noi am exportat Marfă de 72 mil USD, iar Rusia a importat de la noi de 185,4 mil USD, sau de 2,6 ori mai mult.

200226_Export_Rusia_01

Acest fenomen este denumit în limbajul economic Flux Ilegal de Capital, care în Moldova în prezent este estimat la nivel de 1,2 miliarde USD anual. Despre aceasta am scris detaliat anul trecut, cine dorește găsiți articolul și emisiunea IDIS Viitorul aici: http://viitorul.org/ro/content/republica-moldova-scap%C4%83-printre-degete-12-miliarde-de-usd-anual-companiile-de-stat

Fluxul Ilegal de Capital este caracteristic țărilor cu instituții slabe și neputincioase în contracararea lui. Fluxul Ilegal de Capital alimentează corupția, economia tenebră, evaziunea fiscală și tranzacții cu capital de proveniență ”gri”.

Evident acest fenomen se întâlnește și în relațiile economice cu alte state, dar cel mai clar se vede în relația cu Federația Rusă.

Recomandarea mea este una: pentru a lupta cu economia tenebră și evaziunea fiscală, Moldova trebuie să consolideze capacitatea Serviciilor Vamale, Fiscale și a Centrului Național Anticorupție în contracararea Fluxului Ilegal de Capital.

Un gând despre &8222;Dacă ”înălbim” exporturile spre Federația Rusă, atunci ele ar crește de două ori&8221;

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile cerute sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s