Față de USD, leul s-a depreciat cu 2,5% de la 17,22 Lei/USD la 17,64 Lei/USD.
Față de Euro, leul s-a depreciat cu 2% de la 19,19 Lei/EURO la 19,57 Lei/EURO.
Anul trecut când am simțit același șoc valutar, leul într-o săptămână s-a depreciat cu max. 1,8% cei drept deprecierea a fost 3 săptămâni consecutive, din acest motiv toată lumea era îngrijorată.
În ultima jumătate de an leul s-a apreciat continu față de ambele valute EURO&USD, iar anul la început la cea mai bună cotație din ultimii 5 ani, însă săptămâna trecută a reușit să se deprecieze cu echivalentul a 4 luni de apreciere din ultima perioadă.
În esență nu se întâmplă nimic grav. Piața valutară se apropie de echilibru, cererea și oferta sunt aproape la același nivel, iar BNM are peste 3 miliarde USD în rezervele valutare.
Săptămâna trecută cel mai probabil am asistat la procurări masive de valută caracteristice acestei perioade iar BNM nu a considerat necesar să intervină pe piața valutară.
Reiterez încă odată avem o piață valutară stabilă, iar BNM trebuie să asigure o fluctuație lină a cursului valutar, pentru a elimina șocurile din societate. Din datele empirice am observat că depreciere/apreciere cu până la 3% lunar a leului moldovenesc față de EURO&USD rămâne neobservat de populație, iar când această depreciere se petrece într-o singură săptămână atunci apar mici îngrijorări pe piață, care trebuie evitate pe cât este de posibil.
Deprecierea bruscă din 2019 au fost unul din factorii care a determinat inflația ridicată de anul trecut, cea ce este încă un motiv de a nu permite mișcări bruște a Leului moldovenesc.