Suma totală a programului Președintelui Igor Dodon se ridică în primul an de implementare la 2,5 miliarde lei, apoi costurile vor crește cu încă 0,8 miliarde lei datorită persoanelor care vor primi timp de 5 ani de zile pensie pentru soțul/soția decedată. Astfel costul complet al programului este de 3,3 miliarde lei la plățile zile de azi.
Cele mai mari costuri sunt generate de majorarea salariilor la cei 180 mii de bugetare, care de fapt în orice caz trebuie majorat. În acest caz costul suplimentar pentru Bugetul de Stat este de 1,5 miliarde lei
Anumite sume necesită explicații suplimentare.
Indexarea de două ori pe an a pensiei în opinia noastră va necesita alocarea suplimentară a 375 milioane lei. Am pornit de la ipoteză că în loc de o indexare la nivel de 9% anual se va recurge la două indexări a câte 6%.
Iar intenția de a plăti pensie soțului/soției pentru soțul/soția decedată în primul an de implementare se ridică la 200 milioane lei, iar suma finală va fi de un miliard de lei la valoarea plăților de azi. Anual în Moldova se sting din viață 12 mii de bărbați și 16 mii de femei în vârsta de pensionare. Deci numărul persoanelor beneficiare de pensie nu poate depăși 12 mii anual, iar noi estimăm că ei de fapt vor fi la nivel de circa 10 mii în primul an de implementare a programului și se vor ridica până la 50 mii dacă sistemul va fi implementat pe deplin.
În opinia noastră numărul de specialiști din domeniul medical, care anual vor merge în localitățile rurale nu va depăși 300 persoane, cea ce înseamnă 18 milioane lei anual suplimentar la sumele actuale.
Salariul mediu în sectorul bugetar în prezent este de peste 6,5 mii lei lunar și avem angajați în jur de 65 mii bugetari. Deci o majorare de 10%, care oricum trebuie făcută înseamnă un efort financiar suplimentar de 520 milioane lei.