Leul moldovenesc continuă oscilațiile sale cu o ușoară tendință spre depreciere

Reducerea remitențelor, stagnarea exporturilor și creșterea deficitului balanței comerciale a Moldovei sunt factorii de bază care influențează cursul valutar.

Începând cu august 2018 leului moldovenesc a înregistrat mai multe perioadă de apreciere/depreciere, însă tendința generală este deprecierea lentă a lui față de coșul valutar Euro&USD.
1908_Curs_Valutar_01
Această tendință de depreciere este determinată de oferta scăzută de valută și creșterea continuă a cererii de valută.
Astfel într-un an de zile oferta de valută din partea persoanelor fizice a rămas neschimbată și s-a stabilizat la nivel de 2.070 milioane USD anual.
Tot în această perioadă cererea de valută a crescut cu 445 milioane USD. Dacă în iulie 2018 cererea de valută era de 1.820 milioane USD/anual, atunci în prezent cererea a crescut până la 2.270 milioane USD/anual. Dacă în vara anului 2018 oferta de valută era mai mare decât cererea cu 255 milioane USD, atunci în prezent cererea este cu 190 milioane USD mai mare decât oferta, cea ce creează deficitul de valută pe piața valutară.
1908_Curs_Valutar_02
Oferta slabă de valută din partea cetățenilor este cauzată de reducerea volumului de remitențe. Începând cu iulie 2018 volumul remitențelor scad continuu și în acest an cel mai probabil se vor reduce sub 1,2 miliarde USD.
Reducerea remitențelor din acest an sunt pentru a treia oară din istoria Moldovei. Primele două reduceri din 2009 și 2015 au avut loc pe fundalul unei crize puternice și sau redus dramatic. În prezent reducerea remitențelor mai degrabă semnalizează o schimbare de comportament a moldovenilor plecați peste hotare, cea ce nu este deloc îmbucurător pentru cei rămași acasă.
1908_Curs_Valutar_03
La rândul său Creșterea cererii de valută este condiționată de înrăutățirea Balanței Comerciale a Moldovei. În timp ce exporturile stagnează timp de un an de zile și s-au plafonat la nivel de 2,75 miliarde USD/anual, importurile înregistrează o creștere continuu și au crescut de la 5,38 miliarde USD/anual în vara lui 2018 până la 5.84 miliarde USD/anual în prezent. Astfel deficitul Balanței Comerciale a Moldovei într-un an de zile s-a înrăutăți cu 450 milioane USD, fapt ce a provocat creșterea cererii de valută pe piața valutară.
Deci, Reducerea remitențelor, stagnarea exporturilor și creșterea deficitului balanței comerciale a Moldovei sunt factorii de bază care influențează cursul valutar.

Prognoza noastră pentru următoarele luni rămâne neschimbată: oscilația leului moldovenesc față de coșul valutar Euro&USD cu o ușoară înclinație spre depreciere a Leului.

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile cerute sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s