De ce a scăzut numărul de studenți în universități?

În ultimii 12 ani numărul de studenți s-a redus de 2 ori de la maxima de 128 mii în anul de studii 2006/07 la minimul din ultimii 20 de ani 63 mii în anul de studii 2018/2019.

180720_Reducerea_studenti

În opinia noastră această reducere este cauzată de două Grupe de factori:

I. Factorii Negativi, au contribuit cu 2/3 la reducerea numărului de studenți sau cu 42-45 mii persoane. Aici includem evoluțiile demografice, scăderea natalității, emigrația, care au dus la acea că numărul de copii în vârsta universitară în ultimii 10-12 ani s-a redus cu peste 130 mii persoane. Respectiv lipsa de copii a dus la lipsa de studenți.

II. Factori pozitivi, au contribuit cu 1/3 la reducerea numărului de studenți sau cu 20-23 mii persoane. Chiar dacă datorită acestor factori numărul de studenți s-a redus esențial, noi îi considerăm ca factori pozitivi. Asupra lor mă voi axa mai detaliat.

Sub factori pozitivi noi subînțelegem: 1) îmbunătățirea procesului de examinare la bacalaureat și 2) trecerea la învățământul universitar de două nivele.

II.1. Îmbunătățirea procesului de examinare al bacalaureat a redus cu circa 5 mii numărul de studenți în universități și noi privim aceasta ca factor pozitiv. Ori universitățile în goana după contracte au eliminat orice filtru de admitere și la universitate erau primiți ABSOLUT toți. Rata de admitere se apropia de 100%, cea ce este alogic. Filtrul de selecție la admitere lipsea în totalmente. Anume BAC-ul a devenit un filtru, care a substituit lipsa de selecție din universități. Interesant este că elevii cu BAC în proporție de 80-95% merg la facultate. Deci BAC-ul a devenit un fel de examen de admitere la universitate.

II.2. Trecerea la sistemul universitar de II trepte a rezolvat o altă problemă a învățământului superior: rata de promovare. Ori în dorința de a nu pierde contractele de studii s-a ajuns la absurd: rata de promovare a studenților se apropie de 100% indiferent de faptul dacă studentul există sau nu. Cea ce a transformat învățământul superior într-o grădină de creștere a diplomelor. Implementare educației universitare în 2 trepte a devenit un alt filtru, prin care are loc o selecție a studenților. Astfel doar 30-40% din studenții care finalizează primul ciclu de studii se decid să continue și ciclul II.

Factorii pozitivi au creat două filtre administrative, prin care sunt excluși cam 20-23 mii de studenți. Aceste filtre înlocuiesc LIPSA TOTALĂ de filtre de selecție din universități. Dacă nu existau aceste două filtre deja puteam spune că învățământul universitar din Moldova a murit.

2 gânduri despre &8222;De ce a scăzut numărul de studenți în universități?&8221;

  1. Так указанное падение вдвое – это хорошо или плохо? 128-63=65 тыс/12 лет=5 тыс в год
    65тыс/5 тыс/год= 12 лет. Через 12 лет студентов не останется.
    Это – цель?
    А указанные 21 тыс студентов вовсе не плохие. Это – платники, а значит своими деньгами (и вообще сами собой) они поддерживали молд.высш.образование (в том числе и профессуру как класс). А так – денег меньше – преподавателей меньше.

    Apreciază

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile cerute sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s