Turism rural: Moldovenii ”cuceresc” pensiunile din țară

Turism_Rural

Conform datelor furnizate recent de Biroul Național de Statistică în ultimii doi ani avem o creștere spectaculoasă a Turismului Rural (numărului de turiști care vizitează Pensiunile Agro, Eco, Rurale din țară). Numărul lor anual este de 2 ori mai mare decât media anuală din precedenții zece ani. Cel mai probabil în 2017 v-om înregistra o ușoară scădere comparativ cu 2016, totuși numărul de turiști care merg la odihnă în zonele rurale rămâne dublu față de perioadele anterioare.

tur1

Moldovenii, principalii clienți ai industriei Turismului Rural

Acum 15 ani, când primii entuziaști au început dezvoltarea turismului rural toți ne gândeam la europenii, care v-or veni la noi să vadă viața de la țară. În primii ani așa și era, însă mai apoi s-a văzut că moldovenii stabiliți în orașe duc dorul vieții de la țară. În prezent 85-90% din turiștii care merg în Pensiuni rurale sunt moldovenii, care fug de zgomotul orașului și vor să-și reamintească de copilăria de la țară. Pentru ei trebuie de gândit atât zonele de odihnă, cât și strategiile publicitare din domeniul Turismului Rural.

tur2

Turismul Rural de la odihnă programată la escapadă de 1-2 zile.

În primii ani de activitate a Pensiunilor Agro, Eco, Rurale clienții lor erau persoanele care veneau în vacanță de 7-10 zile. În prezent Turismul Rural este mai degrabă o escapadă de 1-2 zile, pentru locuitorii din orașe. Turismul Rural nu concurează cu alte forme de odihnă și turism ale moldovenilor sau străinilor. Oamenii care vin la Pensiuni, de regulă, sunt cei care își organizează o mini-vacanță suplimentară la vacanța de bază. Mai mult, cercetările aprofundate sper să confirme ipoteza noastră că majoritatea celor care vin sunt clienți permanenți. Deci, strategia de dezvoltare a Turismului Rural, trebuie să se axeze pe creșterea bazei numerice de clienți. Iar odată venit el devine clientul fidel și permanent al Turismului Rural.

tur3

Turismul Rural un turism de vară.

Rata de ocupare în Pensiunile Agro, Eco, Rurale este sub 20% anual, un nivel destul de scăzut, care prin eforturi comune a operatorilor din industrie trebuie ridicat cel puțin la nivel de 30%.

Punctul vulnerabil al Turismului Rural este factorul sezonier. Astfel în perioada de vară gradul de ocupare a Pensiunilor ajunge la 40%, un nivel acceptabil pentru o afacere în domeniul dat, dar în perioada de primăvară indicatorul scade de două ori ajungând la doar 20%. Însă o adevărată problemă este perioada toamnă-iarnă când ocuparea pensiunilor este de doar 7-11%. Pensiunile noastre nu au dezvoltat încă un concept de odihnă menit să atragă vizitatorii pe timp de iarnă. Aceasta trebuie să fie una din preocupările de bază a celor care doresc să promoveze Turismul Rural în Moldova.

tur4

Concluzii

  1. Turismul Rural este ramura cu cele mai bune perspective de dezvoltare în Moldova
  2. Principalii clienți pe termen lung sunt moldovenii stabiliți în orașe în mod special cei din Chișinău
  3. Turismul Rural este o formă complimentară de odihnă și nu concurează cu alte forme de odihnă selectate de moldoveni.
  4. Clienții de bază în Turismul Rural, sunt cei care decid să facă o escapadă de week-end sau o mini-vacanță de 1-2 zile
  5. În prezent Pensiunile noastre nu au o soluție de odihnă pentru timp de iarnă, fapt ce duce la pierderea a minim 15 mii de clienți anual

Sursa datelor: Biroul Național de Statistică

 

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile cerute sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s