Mita, declarată de 1.3 miliarde lei în 2014, în realitate este de cel puțin 3 miliarde lei.
Conform datelor Transparency INTERNATIONAL Moldova, în anul 2014, moldovenii (persoane fizice) au plătit 900 milioane lei, iar agenții economici declară că au platit 370 milioane lei. Dacă luăm în considerare faptul că mita este un subiect despre care nu se vorbește în public, putem lesne să înmulțim această cifră cu 2 – la cetățeni și cu 3 – la agenții economici. În rezultat obținem suma de 3 miliarde lei anual, care oricum este departe de realitate.
14,2 milioane plicuri pleacă anual de la cetățeni spre cei „care rezolvă problema”.
Conform Transparency Moldova, mita variază la cetățeni, de la 10 lei – mulțumire la medic pînă la 50 mii lei – în instanțele de judecată. Însă cele mai multe plăți variază în limitele 10-200 lei. Astfel, cetățenii anual vin cu plicul de 12 milioane de ori. La oamenii de afaceri se aplică zicala moldoveneasca: mai răruț, dar mai drăguț. Ei achită de la minim 50 lei, așa ca gest de prietenie la polițiști, pînă la 40 mii lei la fisc. Însă, cele mai multe sume sunt „simbolice” sau „prietenești” între 500 -1.000 mii lei. Sumele mai mari sunt deja pentru probleme specifice. În felul acesta oamenii de afaceri oferă plicuri de 2,2 milioane lei anual. Per total „contactele de prietenie”au loc de 14,2 milioane ori pe an.
853 copaci sunt defrișați anual pentru producerea plicurilor în care se dă mita
Un plic obișnuit cântărește 4,3 gr. Însă în ele poți duce doar mici atenții. Pentru sumele mai mari ai nevoie de plicuri de 9,5 gr. Un calcul simplu demonstrează că pentru acoperirea necesității cu plicuri a tuturor plătitorilor de mita sunt necesare 77,5 tone de hârtie.
Pentru producerea unei tone de hârtie sunt necesari 3,5 m3 lemn. În cazul nostru, vorbim de 256 m3 de lemn.
Conform MoldSilva un arbore din pădurile Moldovei la maturitate, dupa zeci de ani de creștere are 0,3 m3 material lemnos bun pentru hârtie.
Deci, anual trebuie tăiați circa 853 de copaci maturi pentru producerea plicurilor, cu care moldovenii își ”rezolvă problemele” de zi cu zi.
Cu astfel de ritmuri de creștere a numărului acțiunilor de mituire, acest flagel riscă să creeze o catastrofă ecologică în Moldova!
Mulțumiri Transparency Moldova și CBX-AXA pentru sondaj și raport.
Mai multe detalii găsiți accesînd link-ul:
http://www.transparency.md/files/docs/Sondaj_2014%20_ROM.pdf