6 milioane de evrei europeni și milioane de persoane de alte naționalități au fost victimele Holocaustului. Pentru realizarea programului regimului nazist german, în ţările baltice, Polonia, Ucraina şi Belarus a fost creată o reţea întreagă de ghetouri şi crematorii, unde era transportată populaţia evreiască din Franţa, Italia, Belgia, Slovacia, Norvegia, dar şi din alte ţări. Nu era cruţat nimeni: nici copiii, nici femeile, nici bătrânii.
La 27 ianuarie, în fiecare an este marcată Ziua Internațională de Comemorare a Victimelor Holocaustului care, de altfel este și prima comemorare universală a victimelor Holocaustului. Această dată memorabilă a fost aprobată de ONU prin Rezoluția Adunării Generale a Națiunilor Unite numărul 60/7 din 1 noiembrie 2005.
Această zi ne oferă posibilitatea de a reflecta mai mult asupra crimelor comise împotriva umanității, a semenilor noștri, care nu trebuie lăsate să ne dezumanizeze. Condamnarea Holocaustului, alături de condamnarea regimurilor totalitate și a tuturor crimelor săvârșite împotriva umanității sunt lucruri pe care ar trebui să ni le asumăm fiecare dintre noi.
Am încrederea că societatea noastă este capabilă să ofere un exemplu de bună conviețuire care să cultive demnitatea fiecărui om și cetățean, indiferent de minoritatea etnică sau religioasă căreia îi aparține.