Săptămâna curentă, 20-26 Noiembrie 2023, Leul Moldovenesc continuă să se deprecieze ușorfață de coșul valutar IVM-10

Analiză realizată de Silviu Plopa

Săptămâna aceasta, Leul Moldovenesc a înregistrat o depreciere ușoară de (-0,4%) față de săptămâna precedentă, continuând astfel tendința de depreciere. Totuși comparativ cu începutul anului, el continuă să fie mai puternic cu (+8,20%).

În sătămâna analizată leul moldovenesc a înregistrat o depreciere față de 7 valute din IVM-10. Cea mai mare depreciere a avut față de Rubla Rusească (-1,46%), Zlot Polonez (-1,23%) și Rubla Belarusă (-1,04%). Dar în același timp leul moldovenesc a inregistrat o apreciere în raport cu Lira Turcească(+1,05%), Dolarul SUA (+0,62%) și Hrivna Ucrainească (+0.18%). În săptămâna dată Leul s-a depreciat  față de IVM-10  cu (-0,43%).

De la începutul anului, Leul Moldovenesc continuă să fie mai puternic față de 9 valute ale partenerilor noștri comerciali. Cele mai semnificative aprecieri sunt  înregistrate față de Lira Turcească (+39,5%), Rubla Rusească(+23,9%) și Rubla Belarusă (+17,8%). În același timp, s-a  depreciate față de Zlotul Polonez (-2,3%).

Evoluția leului moldovenesc în raport cu principalele valute.

Dolarul SUA. Aprecierea Leului Moldovenesc față de Dolarul SUA este cauzată de mai mulți factori:

  • Primul factor constă într-o scădere semnificativă a comenzilor pentru bunuri de folosință îndelungată în SUA, cu o cifră mai mică decât estimarea, ajungând la -5,4%. Această situație poate genera o reducere a producției în diverse sectoare, având potențialul de a exercita un impact negativ asupra activității economice..
  • Al doilea factor este că investitorii și-au revizuit așteptările cu privire la reducerea ratei dobânzilor de către Rezerva Federală în 2024. Contractele futures indică acum o șansă de 27% ca Fed să-și reducă rata țintă la reuniunea de politică din martie 2024, cu o probabilitate care crește la 40% până în mai. Această ajustare a așteptărilor poate reflecta îngrijorările legate de perspectivele economice și ar putea avea efecte semnificative asupra comportamentului pe piețe și a deciziilor de investiții.

Yuanul Chinezesc. Aprecierea Yuanului Chinezesc față de Lul Moldovenesc este cauzată de următorii factori:

  • Yuanul chinezesc câștigă putere, parțial datorită unui dolar american mai slab și îmbunătățirii legăturilor diplomatice dintre Statele Unite și China.
  • Al doilea factor este că China ia măsuri asertive pentru a-și consolida piața imobiliară și pentru a ajuta dezvoltatorii imobiliari cu nevoile lor de finanțare. Această mișcare urmărește, să sporească investițiile în infrastructură și sunt concepute pentru a asigura o traiectorie de creștere stabilă pentru economie, concentrându-se mai degrabă pe stabilizare decât pe expansiune rapidă.
  • Ultimul factor este că Banca Populară a Chinei a adoptat o mișcare semnificativă în politica sa economică prin stabilirea unei noi rate de referință pentru yuan (CNY). Această decizie a permis o variație de tranzacționare de până la 2%, având ca obiectiv gestionarea volatilității și orientarea valorii yuanului într-o economie care păstrează în continuare controale stricte de capital. Prin ajustarea acestei rate, banca centrală are capacitatea de a influența modul în care yuanul este tranzacționat, demonstrând, în același timp, un grad de flexibilitate, menținând controlul asupra mișcărilor monedei.

Euro. Deprecierea Leului Moldovenesc în raport cu Euro este cauzată de:

  • În noiembrie, sectorul de producție din Germania a înregistrat o îmbunătățire semnificativă, conform indicelui PMI (Manufacturing Purchasing Managers’ Index), care evaluează activitatea economică în sectoare specifice. Potrivit celor mai recente date din sondajul HCOB, indicele a înregistrat o creștere la 42,3, comparativ cu nivelul de 40,8 înregistrat în octombrie, depășind așteptările pieței de 41,2. Această tendință pozitivă s-a reflectat și în sectorul serviciilor, unde încetinirea pare să se fi atenuată. Indicele PMI pentru servicii a înregistrat o creștere la un nivel maxim din ultimele două luni, atingând 48,7, ușor peste prognoza de 48,5 și valoarea înregistrată în luna precedentă, care fusese de 48,2..

Rubla Rusească. Aprecierea Rublei rusești față de Leul Molovenesc este cauzată de prețurile relativ ridicate ale petrolului, precum și de politica strictă a Băncii Centrale a Federației Ruse în ceea ce privește rata cheie.

Lasă un comentariu