Economiile populației pentru prima dată au depășit nivelul de 100 miliarde lei, iar 2/3 din ele sunt în valuta națională

Economiile monetare ale populației Republicii Moldova, conform estimărilor noastre în tr. III din 2023 au depășit suma de 100 miliarde lei și au ajuns la 105,5 miliarde lei.

Peste 60% din toate economiile monetare ale populației sau 64,4 miliarde lei sunt sub formă de depozite în bănci. În baza sondajelor realizate în perioada 2015-2022 de către CBX-Research la comanda IDIS Viitorul, estimăm că 32,2 miliarde lei sunt bani strânși acasă, iar alte 8,8 miliarde lei sunt împrumuturi oferite rudelor și prietenilor.

În bănci 65% din depozite sunt în lei, iar restul în valută. Estimăm că economiile de acasă în proporție de 70% sunt în lei și restul în valută.

Deci indiferent de locul unde moldovenii î-și păstrează economiile, ei preferă circa 2/3 din economii să le păstreze în valuta națională.

Înclinația spre economii a moldovenilor, determinată ca Raportul dintre Economii la PIB a atins cotele maxime în anii 2013 și 2020, când au constituit aproape 41%. În prezent, din cauza crizelor prin care trece Moldova în ultimii 3 ani, înclinația spre economii a înregistrat o ușoară scădere ajungând la 34,2%. Monetar vorbind economiile moldovenilor în prezent sunt cu 20 miliarde lei mai mici, decât ar fi fost, dacă mențineam aceeași înclinație spre economii ca în perioada pre-criză. De fapt sunt banii, care au fost direcționați în ultimii 3 ani spre cheltuielile critice legate de creșterea prețurilor.

Pentru 2024 anticipăm o creștere atât nominală cât și reală a economiile populației. După 3 ani de criză, anul viitor trebuie să fie anul când înclinația spre economii ale Moldovenilor începe să crească.

Lasă un comentariu