Migrația. Al III-lea val: Migrația Tinerilor

Dar voi știți că….
din cei 12,7 mii tineri care au intrat la Universitate în Moldova în 2019, doar 8,3 mii sau 65% din ei au finalizat studiile în 2022 ?

Nu, nu este vorba despre reușita academică. Cei 4,4 mii tineri, pur și simplu au decis să-și continue studiile și viața peste hotarele țării. Și asta doar o singură promoție și doar în 3 ani !!!

Moldova în prezent se confruntă cu al TREILEA VAL de MIGRAȚIE, al III-lea și cel mai dramatic: MIGRAȚIA TINERILOR

Primul val a fost în anii 2000-2005, Valul sărăciei, oamenii într-o sărăciei lucie au mers peste hotare să-și rezolve problema de supraviețuire

Al doilea val a fost în perioada 2015-2018, Valul pentru o viața mai bună. Acești oameni nu mai erau într-o sărăcie extremă, aveau venituri satisfăcătoare, majoritatea de vârsta 30-45 ani, oameni formați, cu familii, dar au plecat pentru o viață mai bună, calitativă. Acolo unde pe lângă salarii bune mai ai și drumuri, școli, spitale, infrastructură. Într-un cuvânt bunăstare oferită de autorități.

Acum, după 2018 asistăm la al TREILEA VAL de MIGRAȚIE a TINERILOR. Ei pleacă masiv, în timpul liceului, la studii, și pe parcursul studiilor. Comportamentul lor poate fi caracterizat printr-un singur cuvânt: PLEC.

Pleacă masiv. Dacă acum 10 ani, doar 24% din tineri de vârsta universitară erau peste hotarele țării în prezent ponderea lor deja a ajuns la 40%.

Despre procesul de ADMITERE 2023 în Universități, Tineri, soarta lor și și soarta noastră a tuturor diascutăm azi la

ANALZIE ECONOMICE la 11:30 un proiect www.viitorul.org împreună cu www.privesc.eu și www.ionita.md

Ne auzim curând

5 gânduri despre &8222;Migrația. Al III-lea val: Migrația Tinerilor&8221;

  1. trebuie de adaptat la conditiile respective, in care se gasesc intr-o masura mai mare sau mai mica aproape toate tarile din Europa de Est. In primul rand consulatele trebuie sa ademeneasca studenti straini la studii in Moldova.
    2. Trebuie anulata diferenta de pret dintre un student strain si unul local pentru contractele de studii
    3. Studentii straini de la masterat si doctorat sa primeasca burse.
    4. Studentii straini sa aiba posibilitate sa invete in limba româna, rusa, engleza si franceza.
    5. Limba româna pe toata durata studiilor, sa se predea obligatoriu, pentru ca o parte din ei (la dorinta) sa se integreze in piata de munca a Republicii Moldova.
    In al doilea rand bursele trebuie sa ajunga la 200-300€ lunar la noi in tara, pentru ca studentii locali sa realizeze pierderea de calitate a vietii in comparatie cu alte tari pe durata studiilor. Cel putin sa fim mai atractiv in comparatie cu tarile din imediata apropiere.

    Apreciază

Lasă un comentariu