Nici un politician din Moldova nu se califică la capitolul încredere în rândul populației

La 22 februarie 2021, Institutul de Politici Publice și SBX-AXA au prezentat Barometrul Opiniei Publice. Însă datele prezentate în BOP sub formă de grafice și procente, sunt mai greu de înțeles pentru cetățenii de rând, din acest motiv am decis să transform procentele obținute de politicieni în note. Notele sunt similare cu cele de la școală de la zero la zece. Evident nota pozitivă este de la cinci în sus, iar negativă sub cinici.

Astfel conform datelor din BOP, cea mai mare notă o primește Președintele actual Maia Sandu (4,3) urmată de fostul președinte Igor Dodon (2,7) și primarul de Chișinău Ion Ceban (2,2).

Aceste note, ilustrează divizare puternică a societății noastre, unde nici un lider politic nu se bucură de o apreciere suficient de puternică. Astfel nimeni nu a reușit să devină pe bune lider național, în tot înțelesul cuvântului. Liderii clasamentului se bucură de încredere în rândul votanților săi, însă sunt priviți cu suspiciune sau neîncredere totală de către votanții oponenților politici și cel mai grav și de către cei indeciși.

Sarcina liderilor, care pretind a fi lideri naționali trebuie să fie: 1) încredere totală în rândul votanților săi, 2) încredere în rândul indecișilor, 3) minimul de suspiciuni și neîncredere în rândul votanților din tabăra opusă.

Obiectivul de bază trebuie să fie obținerea unui calificativ între 7 și 8. Nota opt, trebuie să fie nota maximă în Moldova.

Tot ce este mai mult de nota opt, înseamnă dictatură, cultul personalității și lipsa de democrație.

Lasă un comentariu