Un factor banal și neașteptat care a generat scăderea exporturilor moldovenești

În trimestrul II din acest an exporturile moldovenești în valoare anuală au înregistrat o scădere semnificativă, scădere care a continuat și-n trimestrul III. Volumul exporturilor s-au redus cu 258 milioane USD de la 4,34 miliarde USD la 4,07 miliarde USD.

Această scădere de export în cea mai mare parte se datorează unui factor absolut surprinzător, dar pentru a înțelege aceasta este necesar să aducem câteva precizări.

Exporturile Moldovenești în 2021-2022 au înregistrat o creștere spectaculoasă de 75%, sau de 1,8 miliarde USD de la 2,5 miliarde USD în 2020 la peste 4,3 miliarde USD în 2022. Această creștere fără precedent, a fost cauzată de doi factori de bază: 1) producția agricolă record în 2021 și prețurile extrem de favorabile în 2021-2022, 2) războiul din Ucraina, care a generat fluxuri masive de mărfuri din și înspre Ucraina.

Pentru o înțelegere mai bună a comerțului extern al Moldovei, eu am separat exporturile propriu zise ale Moldovei de ”exporturile virtuale” generate de războiul din Ucraina, care în prezent sunt la nivel de 840 milioane USD anual.

De fapt economia noastră a început să dea semne de îngrijorare încă din trimestrul II din 2022, când expoprturile noastre reale au început să scade destul de rapid, fapt despre care am scris anterior (vedeți una din analize aici iar la rubrica Comerț Extern găsiți mai multe analize). Însă această scădere nu era observată de nimeni, deoarece formal exporturile noastre au continuat să crească.

De fapt, scăderea exporturilor moldovenești erau compensate de creșterea puternică a relațiilor comerciale cu Ucraina, generate exclusiv de războiu de acolo, cea ce crea o iluzie de bunăstare.

Noi am realizat că ceva nu e bine, doar după ce exporturile au îregistrat o scădere semnificativă în trimestru II și cu o ușoară continuare a scăderii în trimestrul III.

Ce sa întâmplat de fapt?

Pentru a da răspuns la această întrebare, trebuie să urmărim exporturile la noul ”produs moldovenesc”, petrolul. Da, ați auzit bine, Moldova în prezent este un mare exportator de produse petroliere. Nu zic, am exportat noi mereu produse petroliere, doar că volumul lor era de 10-15 milioane USD anual, iar acum am ajuns la 680 milioane USD. Evident tot acest ”export” mergea spre Ucraina și a contribuit puternic la creșterea spectaculoasă a exporturilor noastre. Însă din motive pe care încă nu am reușit să le descopăr în trimestrul II, am înregistrat o scădere puternică a exporturilor de produse petrolire, cea ce a diminuat valoarea anuală de export cu produse petroliere cu circa 150 milioane USD, până la 530 milioane USD.

De fapt săcderea exporturilor cu produse petrolire a fost factorul de bază, care vizibil a diminuat exporturile noastre. Fomal vorbind, deoarece dacă să vorbim real, exporturile noastre scad deja de un an de zile și noi doar acum am observat aceasta.

Lasă un comentariu