Săptămâna curentă, 22-28 noiembrie 2021, leul moldovenesc a înregistrat o creștere puternică, în special datorită prăbușirii lirei turcești

Săptămâna curentă leul moldovenesc a continuat procesul de apreciere și s-a întărit cu 1% față de coșul valutar IVM-10. De la începutul anului aprecierea este de 3,8%, cel mai înalt nivel înregistrat în acest an.

Factorul de bază care a stat la întărirea leului din această săptămână este prăbușirea lirei turcești și deprecierea valutelor față de dolarul american.

Lira turcească s-a depreciat față de leul moldovenesc cu 11,5% într-o singură săptămână, nivel record pentru liră. De la începutul anului lira turcească s-a depreciat cu 35,8% față de leul moldovenesc.

De fapt Lira turcească trece printr-o criză mai lungă, care durează deja ceva timp, însă în ultimele zile, criza a luat proporții necontrolate. Pe fundalul deprecierii lirei în Turcia sunt înregistrate proteste de stradă, legate de deprecierea valutei și înrăutățirii nivelului de trai.

Observă că procesul de depreciere a lirei turcești a început în 2017, s-a accelerat în 2020-2021, iar în această săptămână a fost bătut recordul absolut la depreciere.

Un gând despre &8222;Săptămâna curentă, 22-28 noiembrie 2021, leul moldovenesc a înregistrat o creștere puternică, în special datorită prăbușirii lirei turcești&8221;

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile cerute sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s