Populația Moldovei îmbătrânește într-un ritm accelerat, iar vârsta medie a celor aflați în țară a ajuns la 41,1 ani

Populația Republicii Moldova îmbătrânește cu un ritm accelerat, iar vârsta medie a celor aflați în țară în acest an a ajuns la 41,5 ani cu 0,6 ani mai mulți față de 2023, când vârsta medie a populației a fost de 40,5 ani.

De la declararea independenței, vârsta medie a populație a crescut cu peste 9 ani. Îmbătrânirea populației aflate în țară este determinată de 3 factori majori: 1) Natalitatea extrem de mică, 2) migrația tinerilor peste hotarele țării, 3) spreanța la viață în creștere.

Cel de al treilea factor este unul pozitiv, deoarece calitatea vieții și medicina modernă a dus la creșterea semnificativă a speranței de viață, însă primii 2 factori sunt o problemă enormă pentru Moldova.

Moldova în prezent se confruntă cu cel mai mare val de migrație din istoria sa, dar și natalitatea a atin minimul istoric. Noi cel puțin de 200 de ani nu am avut un număr atât de mic de copii noi născuți, chiar și când populația regiunii era mai mică decât un milion de locuitori.

Cel mai îngrijorător fapt este accelerarea procesului de îmbătrânire din ultimii 2 ani. Dacă în perioada precedentă populația Moldovei în fiecare an îmbătrânea în mediu cu 0,1-0,2 ani, atunci începând cu anul 2000 acest indicator a crescut până la 0,3 ani, iar în 2022-2023 a atins cote nemaiîntâlnite în istoria noastră, de 2-3 ori mai mult decât media tradițională, ridicându-se până la 0,6 ani.

Un gând despre &8222;Populația Moldovei îmbătrânește într-un ritm accelerat, iar vârsta medie a celor aflați în țară a ajuns la 41,1 ani&8221;

  1. […] Potriv analizei lui Veaceslav Ioniță, Moldova în prezent se confruntă cu cel mai mare val de migrație din istoria sa, dar și natalitatea a atins minimul istoric. Noi cel puțin de 200 de ani nu am avut un număr atât de mic de copii nou-născuți, chiar și când populația regiunii era mai mică decât un milion de locuitori. […]

    Apreciază

Lasă un comentariu