Agricultura în acest an continuă să uimească, iar producția agricolă globală va depăși 40 miliarde lei

Agricultura Moldovei, datorită condițiilor climaterice favorabile, conjuncturii internaționale benefice, dar nu în ultimul rând și datorită investițiilor din ultimii ani, în acest an va înregistra o creștere spectaculoasă și conform estimărilor mele v-a depăși ușor nivelul de 40 miliarde lei.

Amintim că seceta și pandemia de anul trecut au provocat cel mai mare declin în Producția Agricolă din Moldova din toată perioada de existență a agriculturii organizate.

Pentru o înțelegere mai bună a fenomenelor, am elaborat un model, care ne permite să comparăm datele în timp. Astfel am estimat volumul producției agricole globale în Moldova pentru ultimii 70 de ani la valoare și prețurile de astăzi. Pentru ușurarea comparabilității până în 1991 este estimată producția agricolă globală doar pe malul drept al Nistrului.

Totodată am considerat extrem de important să împart agricultura în cea organizată și cea individuală. Declinul agriculturii din Moldova începând cu anul 1985 s-a datorat în cea mai mare parte declinului și falimentării gospodăriilor agricole mari, care asigurau circa 85% din toată producția agricolă.

În anii care au urmat, producția agricolă în gospodăriile individuale a dominat producția din Moldova. Însă trebuie să spunem că această producție de fapt era o agricultură naturală, de subzistență și nu însemna o agricultură performantă cu tehnologii moderne, care să permită un trai decent celor care o practică.

După 25 de ani de dominație a producției individuale, anul acesta avem o schimbare de situație, când producția gospodăriilor agricole mare, cel mai probabil vor depăși ca volum producția individuală. Este un început de restabilire a agriculturii ca ramură economică, dar nu ca activitate de subzistență a celor mai săraci oameni de la țară.

2 gânduri despre &8222;Agricultura în acest an continuă să uimească, iar producția agricolă globală va depăși 40 miliarde lei&8221;

  1. […] Эксперт IDIS Viitorul Вячеслав Ионицэ  сообщил, что в этом году сельское хозяйство в Молдове, благодаря благоприятным климатическим условиям, и благодаря инвестициям последних лет, продемонстрирует впечатляющий рост и, по его оценкам, рост превысит уровень 40 млрд леев. […]

    Apreciază

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile cerute sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s