În ultimele două luni bugetul Federal din Rusia a intrat în derivă. Veniturile acumulate au acoperit doar 44% din cheltuielile efectuate, cea ce a generat o gaură bugetară de 75 miliarde USD

  • Bugetul Federal din Rusia a intrat în derivă, veniturile lui din ultimele două luni acoperă doar 44% din cheltuielile efectuate
  • Gaura bugetară creată în doar două luni se ridică la 75 miliarde USD, compensată parțial de proficitul înregistrat în primele 11 luni ale anului 2022
  • Deficitul bugetar este acoperit din Fondul Bunăstării Naționale, care se epuizează rapid și cu ritmul actual se fa termina în jumătate de an
  • Veniturile Bugetului Federal din Rusia din vânzările de resurse energetice s-a înjumătățit, iar ratările lunare se ridică la 7,5 miliarde USD
  • Odată cu epuizarea resurselor din Fond, guvernul Rusiei are două căi: să majoreze presiunea fiscală pe business, sau să deprecieze rubla generând creșterea prețurilor și sărăcirea populației
  • Guvernul rus trebuie să decidă pe umerii cui pune costurile războiului din Ucraina: pe umerii businessului sau pe spatele populației

Dacă vă interesează cum arată o criză perfectă, atunci vă recomand să analizați evoluția Bugetului Federal din Rusia, care pur și simplu s-a prăbușit în ultimele două luni.

Lucrurile mai mult sau mai puțin bine au mers până în luna noiembrie 2022, perioadă în care veniturile bugetare chiar depășeau cheltuielile bugetare și s-a ajuns și la un proficit de 1,6 trilioane ruble (echivalentul la 21 miliarde USD) pentru primele 11 luni din 2022.

Totul a început să se prăbușească în luna decembrie 2022, când cheltuielile bugetului federal au crescut brusc cu 4,7 trilioane ruble sau de 3 ori față de media obișnuită de până acum. Autoritățile rusești motivează această creștere de cheltuieli cu diverse plăți sociale către populație. În prezent încă nu sunt gată să afirm sau să infirm această explicație. Cert este că cheltuielile au fost mult peste veniturile încasate, cea ce a provocat un deficit, aparent fără precedent în istoria Federației ruse de 3,86 trilioane ruble (51 miliarde USD) doar într-o singură lună.

Situația a devenit și mai complicată în luna ianuarie 2023, când veniturile bugetare au înregistrat o scădere substanțială de circa un trilion de ruble sau de două ori mai puțin decât media obișnuită, prăbușindu-se până la 1,36 trilioane ruble. Chiar dacă cheltuielile bugetare au fost mult mai mici decât în luna decembrie, totuși obligațiile Guvernului Federal din Rusia au crescut aproape cu 50% comparativ cu anul 2022. În rezultat deficitul bugetar din luna ianuarie 2023 a constituit 1,76 trilioane ruble (23 miliarde USD).

Astfel în doar două luni, deficitul bugetar al Guvernului Federal din Rusia a constituit 5,62 trilioane ruble (75 miliarde USD), un deficit care nu era posibil de imaginat acum un an.

În decembrie 2022 – ianuarie 2023, veniturile bugetului federal au constituit 4,4 trilioane ruble (59 miliarde USD), iar cheltuielile au fost de 10,03 trilioane ruble (134 miliarde USD). Astfel veniturile obținute în această perioadă au acoperit în proporție de 44% cheltuielile Guvernului Federal din Rusia.

Chiar dacă ținem cont de proficitul bugetar înregistrat în primele 11 luni ale anului, în prezent deficitul bugetar se ridică la 4 trilioane ruble sau 53 miliarde USD. Acest deficit este acoperit din Fondul Bunăstării Naționale (FBN) format pe parcursul mai multor ani, din defalcări de la produsele energetice, format după o formulă specială. La 01 decembrie 2022, când s-a început acest cataclism bugetar din Federația Rusă, FBN dispunea de 186,5 miliarde USD. În doar o lună de zile rezervele fondului s-au redus cu 38 milioane USD, până la 148,3 miliarde USD. (mai multe detalii vezi aici). Pentru ianuarie estimăm o reducere de cel puțin alte 20 miliarde USD. Cu așa viteză, FBN se va epuiza în maxim jumate de an.

Reducerea veniturilor bugetare este determinată de doi factori majori: 1) scăderea dramatică a încasărilor bugetare din vânzarea produselor petroliere și a gazului natural, 2) aprofundarea crizei economice din Federația Rusă și epuizarea bazei fiscale interne.

În 2022 veniturile bugetului Federala al Rusiei de la vânzare de gaze naturale și produse petroliere a constituit în mediu un trilion de ruble lunar (13,3 miliarde USD/lunar), iar în ianuarie 2023 au scăzut de peste două ori până la 430 miliarde ruble (5,7 miliarde USD). Această scădere este determinată la rândul său de doi factori: 1) scăderea prețurilor la resursele energetice pe plan internațional, 2) embargoul impus Federației Rusie de către majoritatea statelor dezvoltate ca răspuns la agresiunea Rusiei în Ucraina. În opinia noastră aceste venituri nu au cum crește, dar din contra cel mai probabil vor continua să înregistreze declin în următoarele luni.

Însă nu mai puțin îngrijorător sunt reducerea veniturilor generate de economia Federației Ruse. Aceste reduceri de venituri semnalizează o stare deplorabilă a economici rusești și dificultăților autorităților rusești în acumulări de resurse bugetare.

În astfel de circumstanțe Guvernul rusesc nu are prea multe opțiuni: sau trebuie să reducă cheltuielile bugetului federal, fapt ce nu pra are sorț de izbândă, sau să majoreze veniturile bugetare.

Veniturile bugetare pot fi majorate prin două instrumente: creșterea presiunii fiscale pe mediul de afaceri, sau prin deprecierea rublei rusești, cea ce va duce la creșterea inflației și sărăcirea populației.

Astfel Guvernul acum trebui să decidă cine va plăti pentru consecințele economice ale războiului din Ucraina: busnessul sau populațiai. Cel ma probabil se va merge pe ambele căi. Duma de stat deja a decis majorarea impozitelor în sectorul energetic (detalii vezi aici Госдума приняла закон о росте налогов в 2023-2025 годах для нефтегазового сектора). Cel mai probabil în viitorul apropiat vom asista și la o depreciere a rublei rusești.

Cert este că sistemul bugetar din Fedrația Rusă a intrat într-o perioadă fără precedent în istoria sa.

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile cerute sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s