Stop Risipă Alimentară: Anul acesta moldovenii vor arunca la gunoi produse alimentare în valoare de 15,3 miliarde lei

Vin sărbătorile de iarnă, iar pregătirile de bază sunt axate pe masa de sărbătoare. Suntem în așteptarea oaspeților și dorim să avem o masă cât mai bogată, dar…

20% din produsele alimentare vor ajunge drept la coșul de gunoi !!! TRIST, Foarte trist.

În acest an moldovenii vor cheltui pentru produse alimentare cel puțin 45 miliarde lei, iar 15-20% din toate produsele procurate nu mai ajung să fie consumate. Sunat aruncate drept la lada de gunoi. În jur de 8 miliarde lei cheltuiți pentru produsele alimentare, vor fi aruncați în acest an de către fiecare din noi, drept în lada cu gunoi. În sate o parte din produse merg pentru hrana animalelor, dar în orașe totul merge la gunoi. Iar în orașe, risipa este de circa două ori mai mare decât la sate. Toate estimările sunt realizate de mine în baza Raportului WWF-UK (vezi aici raportul)

Însă această risipă, conform datelor Curții de Conturi Europene (vezi aici raportul) este doar jumătate din întreaga risipă. Altă jumătate se pierde până ajunge la cumpărător. Pe câmpuri, în timpul transportării, distribuției, păstrării și în final în rețele de magazine.

Astfel suma totală a risipei în acest an se ridică la 15,3 miliarde lei în creștere cu 1,6 miliarde lei față de anul trecut.

Dacă am avea un mecanism de re-distribuție a produsele aruncate la coșul de gunoi, atunci aceasta ar permite dublarea rației alimentare pentru un milion de moldoveni, care se subalimentează din cauza sărăciei.

Dacă am fi mai eficienți în cheltuielile pentru alimente și nu am risipi atât de mult, atunci banii economisiți ar fi suficienți pentru plata tuturor facturilor. Sloganul meu preferat este: Un ban ne cheltuit este banul cel mai ușor câștigat.

Mulțumesc mult Primei Bănci de Alimente din Republica Moldova, care ne-a încurajat să organizăm între sărbătorile de iarnă un MARATON cu sloganul: STOP RISIPA ALIMENTARĂ.

Suntem acum 10 persoane, care timp de 10 zile promitem să povestim tuturor, cum luptăm cu risipa de alimente.

Maratonul începe pe 24 decembrie în ajun de Nașterea Domnului Isus și se termină pe 2 ianuarie 2023, după Anul Nou.

Vă îndemn pe toți să vă alăturați acestei inițiative frumoase și împărtășiți experiența prietenilor voștri. Să fim mai responsabili.

Dintre cei care vor comenta la articolele mele dedicate MARATONULUI: STOP RISIPA ALIMENTARĂ voi selecta aleatoriu o familie pe care îi voi invita la restaurant, unde vom consuma FĂRĂ RISIPĂ 🙂

2 gânduri despre &8222;Stop Risipă Alimentară: Anul acesta moldovenii vor arunca la gunoi produse alimentare în valoare de 15,3 miliarde lei&8221;

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile cerute sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s