Exporturile moldovenești continuă să crească, însă mult mai lent decât în primele luni de după începerea războiului din Ucraina

În iulie 2022, exporturile Moldovei au fost de 338 milioane USD, cea ce este cu 40% sau 97 milioane USD mai mult decât în iulie anul trecut. Totuși comparativ cu primele luni de la începerea războiului, în iulie exporturile au fost cu 70 milioane USD sau cu 18% mai mici.

Această încetinire a creșterii exporturilor cel mai probabil este determinată de temperarea exporturilor producției agricole și a exporturilor din și spre Ucraina.

Temperarea exporturilor producției agricole este determinată de doi factori majori. Producția agricolă redusă din acest an și interdicția de exporturi a producției vegetale spre Rusia.

În cazul exporturilor din și spre Ucraina, cel mai probabil companiile ucrainești au reușit să identifice noi soluții de import/export a bunurilor și apelează mai rar decât în primele luni de război la companiile din Moldova.

Totuși trebuie să remarcăm că exporturile continue să uimească cu creșterea lor și bat record după record, iar acum înregistrăm doar o încetinire a acestei creșteri. Însă și așa creșterea de acum este una incomparabil de mare comparativ cu evoluțiile similare din alți ani.

În consecință exporturile în valoare anuală în luna iulie 2022 au ajuns la 4,2 miliarde lei, sumă pe care nu era cum să ne o imaginăm anul trecut.

Un gând despre &8222;Exporturile moldovenești continuă să crească, însă mult mai lent decât în primele luni de după începerea războiului din Ucraina&8221;

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile cerute sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s