În acest an piața automobililor crește cu 25% mai lent decât în 2021

La 1 august 2022 în Republica Moldova erau înregistrate 734 mii automobile, în creștere cu 16,9 mii față de anul 2021.

În acest an, lunar în Moldova numărul automobililor înregistrate crește cu 2,1 mii, cea ce este cu 25% mai puțin decât în anul 2021, când a fost înregistrat o creștere record a numărului de automobile de 38,9 mii sau câte 3,2 mii lunar.

Această tendință afectează și veniturile bugetului de stat. Dacă anul trecut în prima jumătate a anului bugetul de stat a acumulat 591 milioane lei din accize pe mijloacele de transport importate, atunci în acest an suma încasată este cu 45 milioane lei mai mică și constituie doar 545 milioane lei.

Însă această creștere nu înseamnă că toate aceste automobile circulă pe străzile localităților din țară. Avem foarte multe automobile fantomă: fie că nu mai există, fie că stau ruginite prin garaje, fie că proprietarii lor din lipsă de resurse financiare nu circulă cu ele. Pentru a determina numărul de automobile care circulă este necesar de văzut câte din ele au polițe de asigurare valabilă.

Astfel din cele 733,8 mii automobile înregistrate, estimăm că doar 483,5 mii sau 65,9% au polițe de asigurare. Restul 250,3 mii de automobile le putem pune în categoria automobilelor fantomă, care aparent există, dar în realitate nu știm unde se află ele. Din 2010 numărul automobilelor fantomă a crescut de peste 3 ori, de la 80 mii în 2010 la 250 mii în prezent

În acest an avem o tendință mai pronunțată de creștere a numărului de automobile fantomă. presupunem că acest fapt se datorează prețului ridicat la combustibil, care a determinat pe mulți automobiliști să se dezică de automobil.

În rezultat numărul de automobile înregistrate în Moldova în acest an a crescut cu 16,9 mii, însă numărul lor pe străzi a crescut cu doar 9,3 mii. Restul 7,5 mii automobile au completat rândurile automobililor fantomă.

2 gânduri despre &8222;În acest an piața automobililor crește cu 25% mai lent decât în 2021&8221;

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile cerute sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s