Comerțul extern al Moldovei continuă să uimească printr-o creștere foarte puternică și noi recorduri

În primele nouă luni ale anului comerțul extern al Moldovei în valoare anuală a bătut toate recordurile de până acum și până la sfârșitul anului anticipă o creștere semnificativă, care va depăși cu mult maximele istorice de până acum.

Volumul comerțului extern, care însumează exporturile și importurile Moldovei, a ajuns la 9,5 miliarde USD în valoare anuală, cea ce este cu 1,6 miliarde USD mai mult decât anul trecut și cu un miliarde USD mai mult decât recordul precedent din 2019, când comerțul extern a Moldovei a atins maxima istorică de 8,6 miliarde USD. Până la finele acestui an anticipăm creșterea comerțului extern de până la 10 miliarde USD, un record absolut pentru Moldova.

Exporturile moldovenești au trecut de 2,8 miliarde USD în valoare anuală ,cea ce este cu 346 milioane USD mai mult decât anul trecut și mai mult decât recordul istoric din 2019, când exporturile au constituit aproape 2,8 miliarde USD. Cel mai probabil în acest an, pentru prima dată exporturile Moldovei vor depăși cifra de 3 miliarde USD.

Importurile moldovenești se apropie de 6,7 miliarde USD, cea ce este cu 1,2 miliarde USD mai mult decât anul trecut și cu 800 milioane USD mai mult decât recordul stabilit în 2019. Sunt toate premisele ca în acest an importurile moldovenești să treacă de 7 miliarde USD. Parțial această creștere este determinată de creșterea prețurilor la resursele energetice, produsele alimentare dar și alte bunuri. Însă cel mai mult importurile cresc datorită creșterii puternice a consumului populației, care din păcate este acoperit din importuri, dar nu din producția locală. Mai multe detalii vezi aici.

Balanța comercială a Moldovei a atins un deficit de 3,8 miliarde USD, cu 900 milioane USD mai mult decât anul trecut. Acest deficit este acoperit din remitențe, economiile populației și creditele de consum, care în acest an au înregistrat o creștere fără precedent. De fapt consumul populației doar duce la creșterea deficitului comercial al Moldovei, cea ce denotă starea catastrofală din economia națională, care nu poate beneficiat de la conjunctura favorabilă de creștere a consumului populației.

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile cerute sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s