TOP-10 cele mai mari creșteri și reduceri de tarife la gazele naturale

Majorarea de azi a tarifelor la gazele naturale probabil va rămâne cea mai mare majorare din istoria Moldovei.

Creșterea cu 140% de la 4,3 lei/m3 la 10,26 lei/m3 este de două ori mai mare decât recordul precedent stabilit în 1998.

În 1998 tariful a crescut cu 72%, de la 0,37 la 0,64 lei pentru un metru cub de gaz. Atunci creșterea tarifelor a fost determinată exclusiv de deprecierea leului, care în 3 luni sa devalorizat de 1,7 ori față de dolar. Astfel prețul recalculat în dolari pentru gazele naturale a rămas neschimbat.

Pe locul 3 în TOP-ul nostru este deprecierea din 2006, când tarifele au crescut de la 1,87 lei/m3 la 2,81 lei/m3. Însă trebuie să menționăm că creșterea de atunci a urmat după o altă creștere cu doar jumătatea de an înainte, când tariful a crescut de la 1,36 lei/m3 la 1,87 lei/m3. Deci în jumătate de an, în 2006, populația Moldovei în două etape a cunoscut o majorare de prețuri de 2 ori, cea ce oricum este mai puțin decât majorarea de acum de 2,4 ori.

Atât majorarea din 2006, cât și majorarea din prezent este determinată de schimbarea formulei de calcul la determinarea prețului de import a gazelor naturale. Atât atunci cât și acum, acest subiect de importanță și interes major pentru societate a fost secretizat. Noi, societatea, am aflat detalii despre înțelegerea secretă din 2006 doar peste 10 ani, când a avut loc o scurge de documente în spațiul public.

Din cele 5 cele mai importante diminuări de tarife, 3 au avut loc în ultimii 4 ani, datorită conjuncturii internaționale favorabile.

4 gânduri despre &8222;TOP-10 cele mai mari creșteri și reduceri de tarife la gazele naturale&8221;

  1. […] Atât majorarea din 2006, cât și majorarea din prezent este determinată de schimbarea formulei de calcul la determinarea prețului de import a gazelor naturale. Atât atunci cât și acum, acest subiect de importanță și interes major pentru societate a fost secretizat. Noi, societatea, am aflat detalii despre înțelegerea secretă din 2006 doar peste 10 ani, când a avut loc o scurge de documente în spațiul public”, a precizat expertul economic pe blogul său. […]

    Apreciază

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile cerute sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s