Exporturile moldovenești revin la nivelul de până la criză, datorită vânzărilor spre Uniunea Europeană

După criza din 2020, când exporturile moldovenești au cunoscut o scădere de 10,6% sau -296 milioane USD, în acest an ele au înregistrat o recuperare destul de promoțătoare.

În valori anuale, exporturile în prima jumătate a anului au crescut cu 161 milioane USD până la 2,648 milioane USD. Peste 70% din creștere este asigurată de recuperarea exporturilor în uniunea Europeană, unde creșterea este de 116 milioane USD. Creșterea spre țările CSI este de 15 milioane USD, iar în alte țări am înregistrat o creștere de 30 milioane USD.

Dacă nu intrăm într-o nouă fază de criză, atunci avem toate șansele să recuperăm până la sfârșitul anului toată căderea din 2020. Recuperarea în proporție de 70-75% se va datora pieței Uniunii Europene.

Menționăm că în prezent 67% din toate exporturile Moldovei sunt destinate Uniunii Europene, în ușoară creștere față de anul 2020, dar mai jos decât nivelul anului 2018, când a fost stabilit recordul istoric al exporturilor Moldovei spre UE în mărime de 70%. Principal partener comercial al Republicii Moldova în Uniunea Europeană este România, unde sunt livrate aproape 30% din mărfurile moldovenești, cea ce este de 3 ori mai mult decât exporturile spre Germania, care ocupă locul doi ca țară de destinație cu o cotă de 9,4%. Rusia cu 230 milioane USD exporturi anuale ocupă locul 3 cu o cotă de 9,2%.

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile cerute sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s