Senzația de depreciere a Leului Moldovenesc este determinată de aprecierea EURO pe plan internațional

Săptămâna curentă Leul Moldovenesc a continuat tendința de depreciere din ultimele două luni și cursul valutar față de valutele principalelor parteneri comerciali IVM-10 a ajun la nivelul de la începutul acestui an.

Senzația de depreciere puternică a Leului Moldovenesc, este determinată de aprecierea EURO față de Dolarul American pe piețele internaționale. Astăzi Euro a atins cea mai înaltă cotație față de Dolarul American din ultimii doi ani și jumătate.

Săptămâna curentă Leul Moldovenesc s-a depreciat față de 9 din 10 valute din coșul valutar IVM-10.

Comparativ cu începutul anului 2020, Leul Moldovenesc s-a depreciat cel mai tare față e EURO (-8,1%). Astfel la începutul anului cursul valutar era de 19,24 Lei/Euro, iar săptămâna această cursul leul a scăzut cu 1,55 lei, până la 20,79 Lei/Euro.

Comparativ cu Dolarul American cursul Leului Moldovenesc a rămas practic neschimbat (-0,4%) față de începutul anului. Leul s-a depreciat față de Dolarul American cu doar 6 bănuți, de la 17,20 Lei/USD la începutul acestui an până la 17,26 Lei/USD săptămâna curentă.

După cum am menționat mai sus senzația de depreciere a Leului moldovenesc este determinată de deprecierea Dolarului American față de EURO și faptul că în acest proces Leul Moldovenesc se ține mai aproape de Dolar și nu de Euro.

Trebuie de menționat că Leul Moldovenesc continuă să fie mult mai apreciat față de valutele regionale, Lira Turcească (+23,6%), Rubla Belarusă (+18,3%) și Rubla Rusească (+17,8%). Acest fapt lovește puternic în exportatorii noștri. Dacă la începutul acestui an, producătorii agricoli, care exportau în Rusia la fiecare o mie de ruble rusești ei primeau 278 lei, astăzi ei primesc doar 228 lei, sau cu 50 lei mai puțin la fie care mie de ruble. Această pierdere este deseori mai mare decât tot profitul așteptat de ei.

În opinia noastră factorul de bază care influențează în prezent cursul valutar din Moldova sunt de origine externă și anume evoluția EURO față de USD și deprecierea puternică a valutelor regionale față de principalele valute EURO & USD.

Pe plan intern nu există factori economici fundamentali, care ar determina deprecierea Leului. De regulă în preajma alegerilor noi asistăm la o presiune pe piața valutară, care determină o depreciere a leului. Însă de această dată această presiune dacă și a existat a fost una extrem de mică. Banca Națională nici nu a considerat necesar să intervină, iar rezervele valutare ale BNM în această perioadă au atins cota maximă istorică de aproape 3,6 miliarde USD. Acum a fost înregistrat cel mai rapid ritm de creștere a rezervelor valutare din istoria Moldovei. Ele cresc în mediu cu 3,3 milioane USD pe zi, cea ce este de 2,4 ori mai mult decât la precedentul record de creștere a rezervelor înregistrat în perioada 2016-2018.

Banca Națională are toate instrumentele necesare de intervenție pe piața valutară, dar nu intervine deoarece nu este necesar.

Reamintim că un leu puternic este benefic pentru populație, deoarece avem prețuri mai mici la mărfuri, iar un leu slab este benefic pentru producătorii autohtoni.

Banca Națională permite leului moldovenesc să se deprecieze lent, deoarece în felul acesta ajută exportatorii noștri și tot odată nu există riscuri inflaționiste pe interior. Rata anuală a inflației în prezent a coborât până la 1,6%, cel mai jos nivel din ultimii doi ani, fapt ce oferă Băncii Naționale spații de manevre.

În următoarea perioadă cel mai probabil, datorită sărbătorilor de iarnă v-om asista la un proces de întărire a Leului Moldovenesc față de majoritatea valutelor, însă apoi va urma o nouă tendință de depreciere ușoară. În felul acesta BNM asigură un echilibru între interesele cetățenilor și a mediului de afaceri.

Un gând despre &8222;Senzația de depreciere a Leului Moldovenesc este determinată de aprecierea EURO pe plan internațional&8221;

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile cerute sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s