Tariful la gaz pentru populație poate fi majorat etapizat, iar prima majorare să fie la nivel de 8,6 lei/m3

Dacă analizăm dinamica prețurilor de import la gazele naturale și tariful aplicat populației putem deduce că în ultimii 10 ani prețul mediu de import pentru gazele naturale a fost de 4 lei/m3, iar tariful mediu pentru populație a fost de 5,7 lei/m3. Astfel adaosul MoldovaGaz la tarif pentru populație în 10 ani a constituit în mediu 1,7 lei/m3.

Însă din grafic se observă clar că în perioadele de creștere a prețurilor de import, adaosul scădea până la 0,8 lei/m3, iar în perioadele de scădere a prețurilor de import adaosul din contra creștea și până la 3 lei/m3.

În primele 9 luni ale anului 2021, chiar dacă am avut o majorare de preț în trimestrul 2 și 3 datorită aplicării formulei noi, totuși diferența dintre prețul de import și tariful aplicat a rămas pozitivă.

Diferențe negative v-or apărea în trimestrul 4, când prețul mediu de import va trece de 9 lei/m3.

Moldovagaz în solicitările sale apelează anume la aceste cifre. De unde și apare tariful nou de 10,26 lei/m3.

Însă în opinia noastră ANRE trebuie să se conducă în deciziile sale de serii mai lungi de timp. Totodată adaosul pentru o perioadă scurtă de timp trebuie menținut la cel mai scăzut nivel, exact ca în alte perioade de creșteri bruște a prețurilor (vezi anii 2014 și 2019).

Această abordare ar permite majorarea etapizată a tarifelor, minimizând la maxim impactul negativ asupra populației, fără a perturba activitatea Moldovagaz

Astfel ANRE în noiembrie poate accepta o majorare de până la 8,6-9,0 lei/m3, iar următoarea majorare în caz de necesitate să fie aplicată spre sfârșitul trimestrul I din 2022.

Dacă nu se va accepta această abordare, atunci din păcate pentru noi toți, tariful va fi de 10,26 lei/m3, exact atât cât solicită Moldovagaz.

Un lucru este cert: formula nouă de calcul a adus o creștere rapidă a prețurilor, mult mai mare decât în conformitate cu formula veche. Din grafic se vede clar că Moldova achită în prezent un preț pentru gazele naturale mult mai ridicat decât în trimestrul I din 2021, dar cu un discount de 25% față de prețul mediu global.

Cel mai probabil asistăm la o repetare a situației din 2006, când Moldova a acceptat trecerea la prețuri de piață, dar cu o perioadă de tranziție de 5 ani. Datorită scurgerilor de informații în spațiul public, noi am aflat că negocierile din 2006 au fost purtate la nivel de Prim/Ministru.

Se pare că scopul Gazprom a fost să obțină același rezultat și acum. Contractul și noua formulă de calcul să fie acceptată la nivel de vice-prim-ministru. În felul acesta ei și-au securizat contractul.

Presupunem că a fost oferit și un discount pentru o perioadă de adaptare la noua formulă. Din primele cifre acest discount pare a fi la prima etapă de 25% din prețul de piață. Însă mai exact va fi posibil să estimăm după cel puțin jumătate de an.

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s