În perioada 4-10 octombrie 2021 leul moldovenesc s-a apreciat față de toate valutele din IVM-10 ajungând la cel mai înalt nivel din acest an

În prima săptămână din octombrie 2021 (04-10 Octombrie) leul moldovenesc a continuat să se aprecieze față de coșul valutar IVM-10, care include 10 valute ale principalelor parteneri comerciali ai Moldovei.

În primele 8 luni ale anului leul moldovenesc a înregistrat o ușoară tendință de depreciere față de coșul valutar, însă din luna august înregistrăm o tendință evidentă de apreciere. Săptămâna trecută leul s-a apreciat față de coșul valutar IVM-10 cu 1% și în prezent este cu 1,9% mai puternic decât la începutul anului. Săptămâna curentă leul a început tot cu o tendință pronunțată de apreciere.

În săptămâna analizată leul moldovenesc s-a apreciat față de toate valutele din coșul valutar IVM-10, fenomen care nu se întâmplă foarte des pe piața valutară. Cel mai mult Leul moldovenesc s-a apreciat față de EURO (+1,4%) și leul românesc (+1,4%). Această apreciere în cea mai mare parte este determinată de deprecierea acestor valute față de Dolarul american.

De la începutul anului leul moldovenesc cel mai mult s-a apreciat față de lira turcească (+15,3%) și Leul Românesc (+5,5%). Iar cel mai tare s-a depreciat față de hrivna ucraineană (-9,2%) și Rubla Belarusă (-5,7%). Toate aceste aprecieri și deprecieri în cea mai mare parte sunt determinate de evoluțiile valutare de anul trecut. În prezent leul doar intră în echilibrul, provocat de evoluțiile de anul trecut a valutelor față de dolarul american.

În 2020 piața valutară internațională a fost marcată de două evoluții diametral opuse: 1) Euro și valutele din Uniunea Europeană s-au apreciat puternic față de dolarul american, 2) valutele regionale ale țărilor în curs de dezvoltare, cum ar fi Ucraina, Turcia, Rusia, Belarus, s-au depreciat puternic față de dolarul american. În acelea condiții de furtună pe piețele internaționale, leul moldovenesc a căutat punctul de echilibru și a oscilat între aceste două procese majore.

În 2021 dolarul american recuperează din ce a pierdut în relații cu valutele din zona UE, iar valutele regionale a țârilor în curs de dezvoltare î-și revin după căderea de anul trecut. Respectiv evoluția leului moldovenesc din acest an, este mai degrabă o consecință a tendințelor de pe piața externă și mai puțin a evoluțiilor de pe piața internă.

Evoluția Leului moldovenesc față de coșul valutar IVM-10

Evident un leu puternic înseamnă prețuri mai mici pentru consumatori și o reducere a presiunii inflaționiste. Prețul mărfurilor de import recalculat în lei, este deja cu 2% mai mic decât la începutul anului.

Însă pentru producătorii autohtoni un leu puternic înseamnă încasări mai mici la exportul de bunuri și servicii. Însă ținând cont de faptul că în acest an conjunctura internațională a prețurilor este favorabilă și cel mai probabil v-om avea cel mai mare volum de export înregistrat vreo dată în Moldova, este logică poziția BNM de a proteja în primul rând populația de evoluția negativă a prețurilor.

Cursul valutar este unul din instrumentele BNM de a combate inflația, alături de instrumentele monetare, pe care BNM le aplică deja a 3 oară în acest an.

3 gânduri despre &8222;În perioada 4-10 octombrie 2021 leul moldovenesc s-a apreciat față de toate valutele din IVM-10 ajungând la cel mai înalt nivel din acest an&8221;

  1. […] De la începutul anului leul moldovenesc s-a apreciat cel mai mult față de lira turcească (+17,1%) și leul românesc (+6,4%). Totodată de la începutul anului leul moldovenesc s-a depreciat cel mai mult față de hrivna ucraineană (-8,6%) și rubla belarusă (-5,7%). Despre motivul acestor evoluții am scris mai mult în analiza precedentă, care poate fi accesată aici. […]

    Apreciază

  2. […] De la începutul anului leul moldovenesc s-a apreciat cel mai mult față de lira turcească (+17,1%) și leul românesc (+6,4%). Totodată de la începutul anului leul moldovenesc s-a depreciat cel mai mult față de hrivna ucraineană (-8,6%) și rubla belarusă (-5,7%). Despre motivul acestor evoluții am scris mai mult în analiza precedentă, care poate fi accesată aici. […]

    Apreciază

  3. […] De la începutul anului leul moldovenesc s-a apreciat cel mai mult față de lira turcească (+17,1%) și leul românesc (+6,4%). Totodată de la începutul anului leul moldovenesc s-a depreciat cel mai mult față de hrivna ucraineană (-8,6%) și rubla belarusă (-5,7%). Despre motivul acestor evoluții am scris mai mult în analiza precedentă, care poate fi accesată aici. […]

    Apreciază

Lasă un comentariu