Există sau nu corelație dintre Prețul la Petrol pe piața internațională și prețul la Benzină în Moldova ?

Pentru o înțelegere mai bună am transformat prețul la petrol marca BRENT din USD/Barrel în Lei/Litru.

Din grafic se poate observa ușor că între aceste două piețe nu există nici o corelației.
În octombrie 2018 prețul la Petrol pe piețele internaționale a atins cota maximă de 81 USD/Barrel sau 8,66 Lei/litru, De atunci prețul aproape un an a fost cu 20-25% mai mic, iar media până în prezent este de 7 lei/litru sau de 63,6 USD/Barrel. Deci prețul în mediu a fost cu 1,66 lei/litru mai mic

Cât privește prețul Benzinei 95 pe toată această perioadă a rămas neschimbată și a constituit în mediu 18,54 lei/litru comparabil cu luna octombrie 2018, când benzina a costat 18,58 lei/litru.
Trebuie să amintim că aici că în 2019 am avut o majorare de acciză de 34 bani/litru comparativ cu anul 2018. Dar și așa rămâne neclar pe ce plătim 1,3 lei/litru în prezent.

191207_Petrol

Două recomandări pentru ANRE
ANRE publică doar prețul mediu de vânzare a Benzinei, care este mult sub prețul mediu de vânzare de la Panoul la Benzinării. Prima recomandare să publice 2 prețuri: mediu de vânzare și mediu de vânzare la panou.
ANRE prețul Benzinei în rapoartele sale de monitorizare a pieței și ele apar cu o întârziere de până la 6 luni. A doua recomandare este ca prețul Benzinei să fie publicat lunar, într-un raport separat.

Lasă un comentariu